12 d’agost, 2008

Assentaments Jueus


L'altre dia, despres del "Summer Camp" vam contactar amb un taxista, en Mohammed Ziud, que, juntament amb uns nois del casal, ens van portar a veure un assentament jueu ara ja abandonat. L'antic assentament es troba a dalt de tot d'un turonet al costat de Jenin. Quan estava ocupat, la carretera (d'uns 4 o 5 km) que t'hi duu des de la ciutat estava tota custodiada per militars. La situacio de l'assentament, igual que tots els que hi ha per territoris palestins, no era pas casual sino totalment estrategica. Des de l'assentament els jueus gaudien d'unes vistes brutals de tota la ciutat de Jenin, de manera que ho podien controlar tot. I no nomes controlaven els habitants de Jenin sino tambe els seus recursos. Els jueus quan ocupen territoris desvien els recursos dels palestins cap a les seves cases, com el tema de l'aigua. Els pous d'aigua o be queden a l'altre banda del mur o s'ho maneguen per fer-se'ls seus.
Els jueus van abandonar l'assentament a causa de la resistencia que va oferir Jenin que, com ja hem explicat anteriorment, es conegut per la seva constant lluita contra la ocupacio. Els jueus, pero, quan van abandonar el territori, no ho van fer pas amb la cua entre les cames, sino que abans de marxar van destruir tot l'assentament i les carreteres perque els palestins no poguessin aprofitar res de res; tambe van cremar tots els camps d'oliveres que els envoltaven, una font d'ingressos molt important pel poble palesti. El mes fort de tot, pero, es que aquest assentament no era pas una primera residencia de families jueves sino que en aquest cas era una segona residencia, les families vivien a l'altre banda del mur, a Israel. Com s'ho feien per fer notar la seva presencia als palestins? Doncs, per torns (i sempre protegits per militars) hi anaven a passar el dia: hi anaven ben d'hora al mati i a la nit tornaven a Israel a dormir.
Us podeu imaginar l'ofec que aixo suposa pels palestins? Cada cop que aixequen la vista es troben amb aquest gran ull que els despulla perque no oblidin que respiren dins d'una terra ocupada, dins d'una preso que cada cop els oprimeix mes.
Aquest assentament que vam anar a visitar, pero, en realitat era un camp militar israelia. De fet, a uns pocs quilometres, encara hi entrenen els militars, l'aviacio ho fa sobre el cel de Jenin. No te collons l'assumpte?
Es impactant l'ofec que els israelians provoquen als palestins. A mes a mes dels assentaments, hi ha el tema del mur. Una serp que es recargola per la vida dels palestins oprimint-los i asfixiant-los, que els obliga a reconstruir quantitat de vegades les cases que aquesta serp engulleix. Us podeu imaginar una escola on el mur li fa de paret? I a mes a mes no respecten la linia verda, les fronteres que la ONU va delimitar per diferenciar el que queda de Palestina d'Israel. El mur l'estan construint dins de territori palesti tot menjant-se pobles i terres: quantitat de palestins no poden anar a treballar la seva terra perque aquesta ha quedat a l'altre banda del mur!
Que mes estan disposats a fer els israelians per atacar els palestins?